Aanz Amstelveen

Hoe kun je het beste sparen?

Er bestaat een grote kans dat je graag wat meer zou willen sparen maar dat je niet goed weet waar je precies moet beginnen. Toch is het makkelijk te doen om wat meer geld opzij te zetten wanneer je gebruik maakt van deze tips.

Begroting maken

Voordat je begint met sparen is het verstandig om eerst een goede begroting te maken. Dit kan je doen door middel van een huishoudboekje. Dit kan je tegenwoordig ook digitaal doen. Zo zie je in een oogopslag hoeveel geld er overblijft om te sparen en waar je op kunt bezuinigen.

Buffer opbouwen

Het is altijd mogelijk dat je op een onverwacht moment voor een grote uitgave komt te staan. Daarom is het altijd prettig om ervoor te zorgen dat je een buffer achter de hand hebt. Op de website van het Nibud kan je een rekenhulp vinden om je persoonlijke buffer te berekenen.

Spaarrekening kiezen

Je kan tegenwoordig via internet heel eenvoudig op vergelijkingssites een overzicht van spaarrekeningen bekijken. Het is wel zo dat niet iedere website echt onafhankelijk is. Houd daar dus goed rekening mee.

Ook worden niet altijd alle aanbieders van spaarrekeningen met elkaar vergeleken. Lees daarom goed de voorwaarden na. Heb je al een spaarrekening op dit moment? Hou dan goed in de gaten of dit nog steeds de beste optie is.

Automatisch sparen

Vind je het lastig om iedere maand een bedrag over te maken naar je spaarrekening, dan kan je er ook voor kiezen om automatisch te gaan sparen. Krijg je salarisverhoging of kan je op bepaalde dingen bezuinigen, verhoog dit bedrag dan.

Vermogensopbouw

Denk je dat je het gespaarde geld voorlopig niet nodig zult hebben, dan is het verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden voor vermogensopbouw. Een van de mogelijkheden is een spaardeposito.

Omdat je bij een spaardepositio je geld voor een langere periode vastzet bij een bank, kan je er dus niet wanneer je maar wilt aankomen. Wel is het voordeel van een spaardeposito dat je een hogere rente krijgt.

Heb je flink wat geld gespaard, dan kan het een optie zijn om dit gespaarde geld te beleggen. Ook dit levert meer rente op maar er zit wel een zeker risico aan. Je kan ook extra aflossen op een lening of je hypotheek of je spaart extra voor je pensioen.

meer te weten komen

Investeren

Besparen

Financiële zekerheid