Aanz Amstelveen

Besparen op vaste lasten. Hoe pak je dat aan?

Niemand komt onder vaste lasten uit. Onder vaste lasten vallen woonkosten, je zorgverzekering, energiekosten en belasting. Ook al kan niemand aan vaste lasten ontkomen, het is wel mogelijk om er flink op te besparen.

Wanneer we het over vaste lasten hebben bedoelen we betalingen die niet onderhandelbaar zijn zoals bijvoorbeeld belasting betalen. Woon je in een huurhuis, dan zal je toch echt iedere maand weer keurig je maandelijkse huur moeten betalen.

Wat een hypotheek betreft, deze kunnen we niet echt onder de vaste lasten rekenen. Toch is het mogelijk om hierop te besparen. Het is namelijk mogelijk om wanneer je een hypotheek hebt hier extra op af te lossen.

Besparen op internet, telefoon en tv

We hebben tegenwoordig allemaal een abonnement op internet, telefoon en tv. Toch is het verstandig om dit abonnement regelmatig goed na te kijken. Soms kan het verstandig zijn om je abonnement te verlagen of zelfs een nieuw abonnement te kiezen.

Eigenlijk geldt dit ook voor je andere lasten zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering. Kijk eerst goed wat je precies betaalt en check dan of dit bedrag te verlagen is door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere aanbieder.

Bij je internet is het slim om te kijken wat je huidige downloadsnelheid is. Voor een normaal huishouden is 50 Mbit/sec voldoende. Heb je een hogere downloadsnelheid, kijk dan of je deze kunt verlagen om geld te besparen.

Dit geldt ook voor je vaste telefoonlijn. Gebruik die je nog steeds? De kans is groot dat je een aantal belminuten per maand hebt die je nooit gebruikt. Op uitgebreide zenderpakketten van je tv kan je ook aanzienlijk besparen door deze op te zeggen wanneer je ze toch niet gebruikt.

Auto

Wanneer je een auto hebt, zal je deze niet willen missen. Je auto geeft je tenslotte een gevoel van vrijheid. Toch is je auto een van de duurste kostenposten. Daarom loont het zeker de moeite om te kijken of je op deze vaste lasten kunt besparen.

Een auto zorgt voor een aantal vaste lasten. Je hebt te maken met verzekering, wegenbelasting, brandstofkosten en niet te vergeten het onderhoud. Zeker als je de auto op afbetaling gekocht hebt betaal je een flink bedrag aan rente.

Daarom kan je het beste goed nadenken over of je de auto echt niet kunt missen. Wil je af en toe toch graag gebruik maken van een auto, bekijk dan de mogelijkheden van deelauto service. Of overweeg eens om je eigen auto zo af en toe te verhuren.

meer te weten komen

Investeren

Financiële zekerheid