Deze website maakt gebruik van cookies Meer weten over cookies? Klik hier
A A ?

Dr. Willem Dreesweg 2
1185 VB Amstelveen
T 020 5 430 450
F 020 5 430 431
E info@aanz-amstelveen.nl

Vrouwenplatform

Het Vrouwenplatform in Amstelveen houdt zich bezig met emancipatie. Hiervoor worden diverse bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd in diverse locaties.

Jaarlijks organiseert het Vrouwenplatform Internationale Vrouwendag.

Heeft u zelf nog ideeen en/of wilt u helpen met andere activiteiten voor vrouwen, kom eens langs of neem contact op:

vrouwenplatformamstelveen@gmail.com


Internationale vrouwendag een groot succes

Internationale Vrouwendag viel dit jaar op zondag. Een groep vrouwen van diverse culturen had de organisatie op zich genomen en een leuk en veelzijdig programma gepland. Een prachtige opkomst van zeker 200 vrouwen op deze zonnige voorjaarsdag maakte de dag tot een geslaagd event, wat dit jaar in het MOC /Buurtkamer KKP plaatsvond.

De presentatie was in handen van Tanya en Zara, 

Wethouder Maaike Veeningen opende de bijeenkomst. In haar toespraak sprak ze over de kracht van vrouwen en het feit dat vrouwen nu nog steeds zo’n 17% minder verdienen dan mannen. Ook wees ze op het feit dat er nog steeds weinig vrouwen bestuurlijke functies hebben en keek hierbij o.a. naar De Tweede Kamer en dichterbij, het bestuur hier in Amstelveen. Maaike is zelf de enige vrouwelijke wethouder en blij met de komst van Mirjam van ’t Veld, Amstelveens eerste vrouwelijke burgemeester. Zo is het evenwicht in het college weer hersteld. “Maar”, vervolgde zij, “er is nog steeds veel te doen. Wij vrouwen moeten elkaar steunen in plaats van de loef afsteken. Met onze ambities moeten meer vrouwen de weg naar de top vinden. “ Maaike sprak ook over de vraag die vrouwen in hogere posities steevast voorgeschoteld krijgen: “Hoe combineert u deze functie met het moederschap, met het gezin? “. Duidelijk een vraag die nooit aan mannen op vergelijkbare posities gesteld wordt. Maaike stelde voor, op deze vrouwendag, in het vervolg deze vraag ook aan mannen te gaan stellen. “Wij kunnen het verschil maken”, aldus Maaike Veeningen. 

Na deze inspirerende opening gaf Tanya Sinjawi een poëtische presentatie en droeg enkele zelfgemaakte gedichten over de kracht van vrouwen voor. Daarna kwam een interview van Marlene Meester met Anke Smit. Anke vertelde vol trots over het leven en werk van haar zuster Joke Smit. Joke Smit kreeg bekendheid in de jaren zeventig door haar feministische standpunten en schreef zij diverse artikelen zoals ‘Het onbehagen bij de vrouw’. Met haar publicaties en politieke activiteiten heeft zij veel betekend voor vrouwen. Hierbij mocht het vrouwenlied (Joke Smit, op muziek van Ruud Bos) ingezet door Dorien Mijksenaar, niet ontbreken.

Vervolgens gaf Marjo Fambach een praktijkvoorbeeld over hoe vrouwen elkaar kunnen bijstaan in het dagelijkse leven.

Fouzia el Hammouchi van CEA (Stichting Centrum Eenheid Amstelveen) vertelde het verhaal van Joseph Oubelkas die ten onrechte enkele jaren in een Marokkaanse gevangenis heeft gezeten. Dankzij de kracht en inspiratie die hij vanuit de brieven van zijn moeder Janny Lock kreeg, heeft hij heeft daar een aantal doelen gerealiseerd. Deze brieven zijn als boek uitgegeven.

Daarna sprak Marion Gulpers van True Insight over vreedzaam communiceren. Zij gaf een voorbeeld van een gesprek met haar zoon, enkele jaren geleden. De manier van communiceren kan veel doen. Een compliment geven is daar één van. Marion had voor deze dag een aantal ‘Deel-je-Complimenten kaart’-en meegebracht. Download hier de kaarten. 

In de pauze gaf Uche van Uche African Art Foundation een demonstratie over hoedjes. Met een aantal omslagen en knopen toverde zij bij een aantal mensen met gebruik van een lange sjaal snel een hoedje op hun hoofd.

Na de pauze gaf Zara Rahman van Ahmadiyya Mislim Gemeenschap, een presentatie over ’s werelds eerste Moslimvrouw Khadija, de eerste vrouw van de profeet Mohammed.

Daarna kwam voor de tweede keer Marion Gulpers over de kracht van de vrouw.

Dorien Mijksenaar had hierna een verassing voor Marlene Meester. Marlene was jarenlang voorzitter van het Amstelveens Vrouwenplatform. Marlene houdt zich nu naast haar andere werkzaamheden bezig met Women in Between Jobs, bijeenkomsten voor vrouwen die hun baan kwijt zijn en op zoek zijn naar een volgende werkomgeving. Daartussen kunnen vrouwen elkaar bijstaan en elkaar oppeppen. Als dank voor haar voorzitterschap kreeg Marlene bloemen. Dorien zette vervolgens als verrassing de Women’s Rapsody in, een rap over ‘solidarity and Sisterhood’.

Ter afsluiting van het programma in de grote zaal werd nog een demonstratie en workshop karate en zelfverdediging gegeven. Een aantal vrouwen in de zaal deed enthousiast mee.

Het programma werd vervolgd in de ruimte van De Buurtkamer KKP waar heerlijke hapjes, sapjes klaarstonden en leuke stands te bezoeken waren. Om half 5 was er een loterij met diverse prijzen zoals een broodbakmachine, kadobonnen etc.

Het was een geslaagde dag met ondanks het mooie weer, erg veel bezoekers. 

Klik hier voor de achtergrond presentatie.


Brief Marlene

Beste en lieve vrouwen,

Vanaf mei 2010 mocht het Vrouwenplatform activiteiten organiseren in de voormalige Buurtkamer aan de Van der Hooplaan. Vanaf die tijd heb ik mede vorm gegeven aan de organisatie en de maandelijkse Nieuwsbrief. Vanaf 2009 ben ik betrokken geweest bij de organisatie van de  jaarlijkse Vrouwendag.

Dit is de laatste Nieuwsbrief die jullie van mij zullen ontvangen. Een jaar geleden is reeds gemeld dat de activiteiten in de wijk dienen plaats te vinden. In de Buurtkamer (MOC Lindenlaan) komt op de eerste woensdag van de maand een grote groep vrouwen uit allerlei culturen bijeen onder leiding van T.Bano.  (Let op: Dit keer op 14 januari). Zij geeft ook schilderlessen zowel op doek als op porselein. In Alleman komt op de derde woensdag van de maand een bloeiende groep vrouwen onder leiding van Lydia tezamen die met hen leuke activiteiten organiseert.

De taallessen zijn in een andere vorm gegoten en vinden grote aftrek. Misschien wil jezelf ook nog de Nederlandse taal verbeteren. Advies is om Dorien te bellen 06-2347 4003.

Zelf ben ik een jaar geleden de groep ‘Women in between jobs’ gestart die ook nu goed draait. En op 2 maart start de uitgestelde praktische cursus ‘Ken je Amstelveen’, waarin je meer over Amstelveen te weten komt en bezoeken brengt aan de historische verenigingen in Amstelveen en Ouderkerk. Ook wordt een wandeling in het Oude Dorp gemaakt. En noteer de eerste woensdag van maart alvast in de agenda ( 4 maart). Dan komt ProDemos ons in de Buurtkamer uitleggen wat de taken van de provincie zijn en waarom we op 18 maart moeten stemmen.

Activiteiten voor vrouwen vinden overal plaats en zullen in de toekomst te lezen zijn op de websites van MijnAmstelveen. Aanz-amstelveen, Dichtbij. De actviteiten moeten dan wel worden doorgegeven aan m.fambach@aanz-amstelveen.nl. De emailadressen zullen aan haar ter hand worden gesteld. Als je hierop geen prijs stelt dan laat het even weten. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen.

Met hartelijke vrouwengroet,

Marlene Meester