Deze website maakt gebruik van cookies Meer weten over cookies? Klik hier
A A ?

Dr. Willem Dreesweg 2
1185 VB Amstelveen
T 020 5 430 450
F 020 5 430 431
E info@aanz-amstelveen.nl

WRAP staat voor Wellness Recovery Actionplan, is een cursus georganiseerd door RIBW en is ontwikkeld door het Copelandcenter in de V.S.

De ontwikkelaars zijn allen mensen die te kampen hebben, of hebben gehad, met psychische problematiek. 

Onder ‘aanvoering’ van Mary Ellen Copeland is onder de naam WRAP een zelfhulpinstrument ontwikkeld dat mensen (weer) de mogelijkheid geeft hun eigen welzijn en welbevinden te bevorderen en vast te houden.

Toolkit

De kern van de WRAP is de zogenoemde ‘gereedschapskoffer voor een goed gevoel’. De vijf pijlers waar deze gereedschapskoffer op berust zijn: Hoop, Persoonlijke verant-woordelijkheid, Eigen ontwikkeling, Opkomen voor jezelf en Steun.

In 8`a 9 bijenkomsten gaan mensen met elkaar in gesprek over de vragen: Hoe zorg ik voor een goed gevoel in mijn dagelijks leven, wat zijn triggers die mij daar vandaan halen en welke actie kan ik daarop ondernemen? Aan bod komen achtereenvolgens ook: vroege waarschuwingstekens, signalen van ontsporing, 

Deelnemers ontwikkelen een gereedschapskoffer (de vorm kan voor iedereen verschillen) waarin zij ‘tools’ stoppen die hun de mogelijkheden geven telkens opnieuw terug te keren naar het eigen ‘welbevinden’.

De WRAP wordt begeleid door opgeleide ‘facilitators’ die zelf ervaringsdeskundig zijn. Het onderstaande verslag geeft een mooie impressie vanuit het perspectief van een deelnemer aan de WRAP die onlangs bij de Landtong in Amstelveen is afgerond.

Verslag

De afgelopen maanden heb ik samen met 5 anderen de cursus WRAP gevolgd op de Landtong in Amstelveen. Het was een goede ervaring; het bezig zijn met je herstel samen met anderen geeft een positief gevoel.

Vooral het delen van ervaringen heeft me veel voldoening gegeven. De WRAP is een soort handleiding om ervoor te zorgen dat je je goede gevoel over jezelf kunt behouden en hoe je dat als je je wat minder voelt, kunt bewerkstelligen. Bijvoorbeeld werkt het bij mij goed om een dagje op stap te gaan met een vriend met een NS-dagkaart zomaar ergens naar toe, dat geeft me positieve energie. Door de cursus wordt je er meer bewust van hoe jij je gereedschapskoffer kunt vullen met bijv. activiteiten die je een goed gevoel geven.

Hopelijk kan het een startsein zijn voor meer van dergelijke cursussen, want ik denk dat velen er iets aan kunnen hebben.          
Sebastiaan van der Horst

Veelbelovend

De WRAP is een veelbelovend zelfhulpinstrument. Ook binnen de RIBW K/AM worden ervaringswerkers in september opgeleid om een WRAP te kunnen faciliteren. We hopen van harte dat veel mensen hier profijt van kunnen hebben.                          
Marja Griffioen

In mei start er weer een WRAP cursus in Amstelveen, De geplande data zijn: 12 en 19 mei, 9-16-30 juni en 7-14-21 juli op vrijdagmiddag 13.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie Marja Griffioen m.griffioen@ribw-kam.nl of Renze Roessingh r.roessingh@ribw-kam.nl , 06-42 46 42 07 of vraag iemand van het begeleidingsteam. Klik hier voor de folder.